top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDilara Yüksekbaş

STRES İLE BAŞA ÇIKALIM: SARILALIM


Hayat çok stresli doğru besleniyorum, spor yapıyorum, her yolu deniyorum ama olmuyor demeyin iyi hissetmek için sarılın sevdiğinize (ailenize, arkadaşınıza sevgilinize…)

En son ne zaman sarıldınız?

Hayatımızdaki bu dokunma eksikliği sağlığımızı da etkiliyor. Kötü ya da üzgün hissettiğimizde bu ihtiyacımızı aşırı yeme, içki ya da televizyon ile geçiştirmeye çalışıyoruz. Halbuki sarılmanın stres seviyesini düşürdüğü ve ruh halini iyileştirdiği ispatlandı. Araştırma sonuçlarına göre, sarılmak oksitosin adlı bağ kurma ve sarılma hormonu olarak da bilinen hormonu üretmemizi sağlıyor ve sevgi ve önemseme duygularını harekete geçiriyor.


Bazı çalışmalara göre kan basıncını da düşürüyor. Hatta örnek vermek gerekirse, kan testleri yapılırken bebeklere sarılırsanız kalp atışları sakinleşiyor ve daha az ağlıyorlar. Yani sarılmak kalp krizi dahil pek çok hastalıkla bağlantılı olan kan basıncı için de iyi olduğundan sağlığımızı da koruyan bir davranış şekli olarak kabul görüyor.

Psikolog Virginia Satir’e göre, “Yaşamaya devam etmek için günde 4 kucaklaşmaya ve büyüyüp gelişebilmek için 12 kucaklaşmaya ihtiyacımız var”. Pek çoğumuzun doğru beslenme, egzersiz ve bakım için çokça enerji ve para harcadığımız malum ama iş gündelik fiziksel temas ihtiyacına gelince çok da hevesli değiliz. Belki farkında bile değiliz. Günde bir elma yemenin ne kadar sağlıklı olduğu tüm dünyada konuşulurken aynı şeyin günde bir kucaklaşma için de geçerli olduğunu unutmamalıyız.

Sadece 20 saniye sarılalım sıkı sıkı!



Sevgiler,

Dilara.


43 görüntüleme
Yazı: Blog2_Post
bottom of page