top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDilara Yüksekbaş

Öğrenmek ve Hedeflemek için Zihin Haritalama Nedir?

Zihin haritalama, kişinin bir konuya ve karmaşık bilgilere genel bir bakış sunan, kişinin onları kavramasına, yeni fikirler oluşturmasına ve bağlantılar kurmasına olanak tanıyan görsel bir not alma şeklidir. Renkleri, görüntüleri ve kelimeleri kullanarak, kişiyi merkezi bir fikirle başlamaya ve daha derin alt konulara doğru genişlemeye teşvik eder. Fikirleri düzenlemeye yardım eder. Kişinin beyin fırtınası yapmasına ve herhangi bir fikri, kavramı veya sorunu keşfetmesine yardımcı olur. Fikirler ve kavramlar arasındaki ilişkileri ve bağlantıları daha iyi anlamayı kolaylaştırır. Yeni fikirleri ve düşünce süreçlerini uygulamayı kolaylaştırır.


*Hedefe ulaşmak için önemli bir başlangıçtır.* *Yeni bilgileri öğrenmek için büyük bir yardımcıdır.*


Tüm zihin haritaları, haritanın geri kalanının döndüğü ana bir kavram veya fikirle başlar, bu nedenle bu fikri veya konuyu seçmek ilk adımdır. Bir görüntü oluşturarak veya ilk ana fikri temsil eden bir kelime yazarak başlayabiliriz. Bu ana fikirden, her biri ana konuyla ilgili tek bir kelimeyi temsil eden dallar (gerektiği kadar) oluştururuz. Dalları ve alt konuları farklılaştırmak için farklı renkler ve görüntüler kullanabiliriz. Ardından, fikir ve kavramları daha da genişletmek için ana dallardan kaynaklanan alt dallar ekleyebiliriz. Bu alt dallar ayrıca kaynaklandığı dalın konusunu ayrıntılı olarak açıklayan alanlar olabilir.


Görselde çok yüzeysel bir örnek paylaştım, yeni bir bilgi edinmek, bir konuyu öğrenmek, bir hedefe ulaşmak için oluşturduğunuz zihin haritanızı ne kadar detaylandırırsanız o kadar farkındalık ve fayda sağlarsınız. Herkesin eline ve zihnine sağlık şimdiden!


28 görüntüleme
Yazı: Blog2_Post
bottom of page